Membres del grup

El nostre grup de 3rB esta format per:
-Cristian Boyano
-Saliha Bouhasfour
-Oualid Hssaini
-"Anabel Ballo"

ACTIVITAT3 - MATEMÀTICS A L'EXILI

Author: Saliha / Etiquetes de comentaris:

MATEMÀTICS:

Primer Personatge:Pere Pi Calleja.
Va néixer en el 1907 i mor a BCN l’any 1986. La relació que té amb Roses és la de que el seu pare, Enrique Pi Morell va néixer-hi. Els camp son destaquen els seus avantpassats són la ciència, la cultura i política catalana. Va estudiar a la Universitat de Barcelona, els estudis que va realitzar són: arquitectura i matemàtiques. El 1927 rep el premi de la Societat Matemàtica Espanyola en un concurs de resolució de problemes. Es va doctorar a Madrid. La conferencia donada a Barcelona per Albert Einstein, va impressionar a Pere Pi Calleja. S’avenia molt bé amb el rei Julio Rey Pastor. Julio Ray Pastor va obtenir una beca perquè va estudiar a Alemanya, i Berlín.Entre 1935 i 1936 Pi Calleja és director del “Centre d’Estudis Matemàtics” d’Instituts d’Estudis Catalans substituint a Terradas. També és professor a la universitat de Barcelona. El senyor Calleja serveix a l’exèrcit republicà de Barcelona com a Capità d’Enginyeries i dirigint obres escolars, refugis i edificis, també col•labora en l’oficina de Propaganda i Director de l’oficina de Turisme de la General. El país europeu on va exiliar-se era França, concretament a Argelers sur-Mer. Va sortir gràcies al seu avi. Les llengües que parlava a part del català i castellà, dominava l’anglès, el francès, l’alemany i part de l’Italià. Quan arriba a l’Argentina fa conferencies de matemàtiques moderna i s’instal•là a l’Hanna. Tornen a Roses perquè s’ha casat amb la seva estimada i volia que conegués la seva família. La plaça que aconsegueix a la universitat de la plata és la de Professor Titular interí de la càtedra. Torna a Barcelona l’any 1962 perquè guany la plaça a Catedràtic de Matemàtiques de l’Escola Superior d’Arquitectura.

Segon Personatge: Lluís Santaló
Va néixer a Girona el 9-10-1911 i va morir a Buenos Aires l'any 2001. A la Universitat de Madrid es va doctorar en ciències matemàtiques. Es va especialitzar en geometria en Hamburg, en una branca matemàtica: la geometria integral. Primer es va exiliar a França especialitzant-se en aeronàutica posteriorment es va exiliar a l' Argentina l'any 1939 (Segona Guerra Mundial) i va treballava d'investigador a la universitat de Buenos Aires.
Va rebre el premi “Príncipe de Asturias” l'any 1983, el van rebre com a doctor honoris causa, per les seves conferències, investigacions científiques. Lluís Santaló pensava que s'habia de modernitzar l'ensenyament matemàtic perquè els nois joves assimilessin millor i demostressin més interès per les matemàtiques. Era un camp molt destacat. La Universitat de Girona li ha dedicat una càtedra honorífica en l'Aplicació de les Matemàtiques, l'any 2000.

Tercer Personatge:Ernest Corominas
Ernest Coromina va néixer a Barcelona l’any 1913 i va morir l’any 1992 a França. A la Universitat de Barcelona es llicència en matemàtiques abans de 1936, també va començar a estudiar arquitectura. Es va exiliar a Argelers. L’any 1940 s’exilia a Xile, però es trasllada a Argentina (Sud Amèrica), allà exercici de professor de matemàtiques a la Facultat de Ciències Econòmiques en la Universitat de Cuyo, també fou encarregat de la càtedra d’Estadística. El guerriller tan conegut es Ernesto o bé conegut com “Che” Guevara. L’any 1947 va deixar de treballar en l’ Institut Matemàtic de Rosari, per tornar a França fins al 1952 treballà com agregat de recerques al Centre Nacional de la Recerca Científica de París. Va habitar un temporada a BCN, encara que després tornà a Amèrica, EUA, treballava a l’Institut Avançat de Princeton. Finalment s’establí a Lió (França), on va ser nomenat professor de la Universitat Claude Bernard i hi creà una escola d'àlgebra ordinal.

1 comentaris:

Riptide ha dit...

Hello,

The photo of the third person is not showing Ernest Corominas! It is Willy Brandt, a former chancellor of Germany!
So, could you please remove this photo as soon as possible or change it by the good one (you have it here: http://cs3exili.blogspot.fr/2010/03/matematics-lexili.html)
Thank you very much!

Publica un comentari a l'entrada

Video de la guerra civil española