Membres del grup

El nostre grup de 3rB esta format per:
-Cristian Boyano
-Saliha Bouhasfour
-Oualid Hssaini
-"Anabel Ballo"

Abdó Terradas i Paulí

Author: oualid / Etiquetes de comentaris:

Abdó Terradas i Paulí va néixer a Figueres al 1912 ,era un polític republicà federal.
Fill d'un tractant de grans i bestiar, va estudiar a Perpinyà. La seva actuació política va ser molt important a Barcelona, on passà a viure el 1940. Hi fundà una organització secreta, la Societat Patriòtica, i començà a expandir ideàs republicanes.
Després, va ser escollit al gener del 1942 alcalde de Figueres, però les elacions es van repetir 5 vegades, i finalment es va negat a jurar lleialtat el duc de la Victòria, i l' empresonan al castell de Figueres fins l'abril que es va exiliar a Perpinyà.
Des de Perpinyà fa fer arribar una cançó amb el nom de La campana per provocar una revolució,la cançó és va fer amb l'ajuda de Josep Anselm Clavé.
Va intentar recollir fons econòmics per la republicà. Es relacionà amb cabetians francesos i va ser implicat en el complot comunista de Tolosa al gener del 1943. El van empresonar però va sortir l'agost del 1943. Tornà a Figueres el setembre i torna a implicar-se en un altre complot.
Finalment es veu desterrat a Sigüenza (1944) i aviat tornà a l'exili. Des de París llançà l'1 de juliol de 1948 una crida als republicans espanyols. Després de la revolució del juliol del 1954, fou elegit de nou, alcalde de Figueres, càrrec que ocupà des de l'octubre del 1954 fins al juliol del 1955, fins que va ser destituït. Finalment va passar els últims dies de la seva vida a Cadis.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Video de la guerra civil española